Премиерът акад. връчи годишната държавна награда Св. Паисий Хилендарски“ на проф.

...
Премиерът акад. връчи годишната държавна награда Св. Паисий Хилендарски“ на проф.
Коментари Харесай

Премиерът Денков връчи държавната награда „Св. Паисий Хилендарски“ на проф. Кирил Топалов

Премиерът акад. връчи годишната държавна премия „ Св. Паисий Хилендарски “ на проф. Кирил Топалов.

Изтъкнатият публицист, драматург, киносценарист, книжовен историк и критик, преводач, посланик и общественик  проф. Кирил Топалов бе отличен за неговия извънреден принос в развиването на националната културна еднаквост и духовни полезности.

, министър на културата, съобщи: „ В месеца на националните будители приветствам всички модерни просветители, които подхранват любовта към книгите и познанието. За мен проф. Кирил Топалов е литературен човек, доказващ на процедура, че интелектуалецът може да работи в областта на науката и изкуството, без да изневерява на човешката доброжелателност, с ясното схващане, че животът е избор на позиция. ”

 „ Това, което всички ни сплотява, е оценката, че тази премия отива при един от красивите мозъци на България, който получава изцяло справедливо самопризнание, за това, че с интелекта си, с ненатрапчивото си наличие и скромността си проф. Топалов демонстрира по какъв начин би трябвало да наподобява един интелектуалец, държащ на правилата, морала. Беше наслаждение и чест да се срещна с него през 2014 година и от този момент да си дам сметка, че това ненатрапчиво наличие трансформира всички нас и би трябвало да го почитаме и ценим ”, съобщи министър председателят акад..

„ Благодаря за високата чест, която ми се оказа. Това за мен е най-голямата държавна премия, която я дава държавното управление, която я дава министерството, която я дава едно толкоз умело жури. Това е премията, която ме радва най-вече. Аз съм посветил живота си на възрожденската литература ”, сподели от своя страна проф. Топалов.

„ Делото на Паисий Хилендарски е основополагащо в нашето духовно възобновление, тъй като той е първият, който съумява да възвърне историческата памет на българския народ. Народът е като индивида – изтрий му паметта и той става различен човек. Паисий е прозрял това още в средата на 18-ти век. Трябва да сме горди с това, което имаме, с страната, в която живеем, с нейното минало и с бъдещето ѝ, което ни принадлежи. ”



Държавната премия „ Св. Паисий Хилендарски ” е учредена с Постановление на Министерски съвет от 28 юли 2000 година

Тазгодишният ѝ притежател бе избран от комисия, ръководена от акад. Юлиан Ревалски, ръководител на Българската академия на науките.

Носители на наградата са били проф. Вера Мутафчиева, акад. Светлин Русев, проф. Стефан Данаилов, Йордан Радичков, Богомил Райнов, Валери Петров, Димитрина Георгиева Гюрова-Савова, Надежда Драгова, акад. Людмил Стайков и други

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР